Kumpia wieprzowa to produkt łatwy do wykonania w warunkach domowych. Jej przygotowanie do spożycia było możliwe również w warunkach polowych. Zabrana do koszyka wraz z razowym chlebem mogła stanowić podstawowy posiłek drwala, żniwiarza i oracza. Wytwarzanie kumpii sięga czasów udomowienia świni. W starożytności wieprzowinę podawano jako nieodzowną potrawę na ucztach (Grecja, Rzym).
W okresie średniowiecza chów trzody był powszechnie znany i miał najczęściej półdziki charakter. Pod koniec ubiegłego wieku największymi na świecie eksporterami mięsa wieprzowego były Dania i Polska. Produkty poubojowe ze względu na wysoką wartość odżywczą mają szerokie zastosowanie jako świeże mięso lub służą do wyrobu nietrwałych i trwałych wędlin. Metoda wykorzystywana do solenia mięsa została opisana w wydanej w latach 30. książce pt. „Kuchnia Polska”.
Znakomicie nadaje się do kanapek.
Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi