Kumpia wieprzowa „z komina”

Kumpia wieprzowa to produkt łatwy do wykonania w warunkach domowych. Jej przygotowanie do spożycia było możliwe również w warunkach polowych. Zabrana do koszyka wraz z razowym chlebem mogła stanowić podstawowy posiłek drwala, żniwiarza i oracza. Wytwarzanie kumpii sięga czasów udomowienia świni. W starożytności wieprzowinę podawano jako nieodzowną potrawę na ucztach (Grecja, Rzym). 

W okresie średniowiecza chów trzody był powszechnie znany i miał najczęściej półdziki charakter. Pod koniec ubiegłego wieku największymi na świecie eksporterami mięsa wieprzowego były Dania i Polska. Produkty poubojowe ze względu na wysoką wartość odżywczą mają szerokie zastosowanie jako świeże mięso lub służą do wyrobu nietrwałych i trwałych wędlin. Metoda wykorzystywana do solenia mięsa została opisana w wydanej w latach 30. książce pt. „Kuchnia Polska”. 
 
Znakomicie nadaje się do kanapek.

Źródło: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi

Podlaskie Smaki

 

Adres: 0

Podlaskie
Telefon:
E-mail:
WWW:
Godzina otwarcia: 0-0
Cena: od 0 zł do 0 zł
Udogodnienia: