Chleb domowy na kalmusie z Puńska

Do wypieku chleba używa się liści kalmusu w kolorze brązowo-ciemnozielonym. Tylko dobrze wysuszone nadają bochenkowi chleba charakterystyczny zapach i sprawiają, że zachowuje on świeżość. Po upieczeniu chleba, liści nie zdejmuje się ich aż do jego spożycia, dzięki czemu dłużej utrzymuje się aromat i świeżość. Blaszki z chlebem wsuwa się do nagrzanego pieca kaczorgą – jest to specjalna do tego celu zrobiona łopatka. 

Chleb, wypiekany w tradycyjnym domowym piecu jest zdrowy, gdyż nie ma w nim żadnych sztucznych dodatków ani konserwantów. Długo utrzymuje świeżość i pięknie pachnie, szczególnie od razu po wyjęciu z pieca.
 

Podlaskie Smaki

 

Adres: 0

Podlaskie
Telefon:
E-mail:
WWW:
Godzina otwarcia: 0-0
Cena: od 0 zł do 0 zł
Udogodnienia: