Kumpiak podlaski

Mieszkańcom wsi podlaskiej, jak i wielu innych miejsc na świecie, od pokoleń znane są naturalne metody konserwowania żywności. Jedną z tego typu metod, oprócz wędzenia i peklowania, jest solenie oraz suszenie, w oparciu o które wytwarzane były mięsa, kiełbasy, słoniny, a także sery. Przechowywano je na strychach w specjalnych koszach wierzbowych z pokrywą, każdy gatunek osobno. Na strychu panował odpowiedni mikroklimat służący długotrwałemu przechowywaniu produktów – zimą było sucho i przewiewnie, latem zaś – dość chłodno. 

Jednym z ciekawszych produktów wytwarzanych tradycyjnie jest kumpiak podlaski, szczególnie ceniony za swój aromat i trwałość.

Podlaskie Smaki

 

Adres: 0

Podlaskie
Telefon:
E-mail:
WWW:
Godzina otwarcia: 0-0
Cena: od 0 zł do 0 zł
Udogodnienia: